Meridiaan chi kung als Muziek

Meridiaan chi kung is voor mij als het maken van muziek. In een muziekstuk geef je elke noot de juiste aandacht. En ook elke rust. Je bent volledig in de muziek. En zo ben je ook volledig in de chi kung. Je brengt je focus in elk stukje van de beweging. Echt elk stukje.

Compositie

De bewegingen van de Meridiaan chi kung zijn als een compositie. Er zit een opbouw in. Beginnend met het Metaal element. Die bewegingen doe je in een flow die ik rustig, gaand zou noemen. Andante in muziektermen.

Daarna komt het gedragene van de Aarde, portato. En zo stroomt het door, uitmondend in het Hout-element. De emotie die daar bij hoort is boosheid. Die kracht, die energie kan je laten doorklinken in de beweging. In muziektermen: arrabiato, ma non troppo, niet teveel.

Tussendoor zijn er nog de energieën van het Vuur en het diepe en stromende van Water.

Technisch begaafd

Was je ooit onder de indruk van een technisch bijzonder begaafd musicus, maar zonder bezieling?

Waarschijnlijk is je antwoord nee. Zo ook in Meridiaan chi kung. Je kan examen doen in de 18 bewegingen en enorme fysieke kracht en techniek etaleren. “Kijk eens hoe diep ik de beweging kan maken!”

Niet dus. Je ego klinkt erin door. Je techniek is weliswaar geweldig, maar het is een lege huls als er niet ook bezieling in je performance is. Jouw individuele klankkleur, jouw specifieke toon van de muziek.

Uitstraling

En daarmee ben je er nog niet. Jouw techniek en fysieke kracht enerzijds, en jouw zielekleur anderzijds, maken dat er nog een derde aspect gaat meespelen. Je kunt gaan shinen. Je zou dit je uitstraling kunnen noemen. Je sfeer.

Dit is waarom mensen blijven kijken als je ergens in een park chi kung beoefent. Het ziet er supermooi uit, op alle niveaus.

Kaars

De tao gebruikt ook wel de metafoor van een kaars, om deze drie niveaus uit te leggen. Je fysieke kracht en techniek, de wax van de kaars. Je zielekleur de vlam. En je sfeer, je shinen, als het schijnsel van de kaars.

Hele lijf

Een goed musicus speelt met zijn hele lijf, ook al hoeft dat niet altijd zichtbaar te zijn. Het kan zich heel intern afspelen, een voelen diep van binnen.

Naarmate je langer Meridiaan chi kung beoefent, ga je dit ook steeds dieper van binnen voelen. De oppervlakkige toeschouwer ziet dit niet. Er komt steeds meer verstilling in je uitvoering. Er lijkt stilstand, en toch is er beweging, diep in je lijf.

Elk lichaam verschillend

Elk Lichaam is verschillend. Ik geniet er enorm van te zien hoe ieder op haar of zijn manier de Meridiaan chi kung tot expressie brengt. Uiteraard met inachtneming van alle details.

Vader Jacob klinkt op een Bösendorfer vleugel nu eenmaal heel anders dan op een eenvoudige buffetpiano. En toch horen we allemaal hetzelfde kinderliedje.

Chopin

Nog één parallel met muziek. Neem een nocturne van Chopin. Ogenschijnlijk kan die eenvoudig lijken. Ware het niet dat er in de laatste paar maten struikelblokken van toonladders staan. Grapje van de componist. Daar kun je nog 5 jaar op oefenen.

Zo ook bijvoorbeeld de basisbeweging Aarde. Voor een buitenstaander kan die overkomen als bejaardengymnastiek. Technisch niet moeilijk. Armpjes omhoog, armpjes omlaag. Simpel toch?

Maar precies op het eind van de beweging komt een lastige squat. Daar kun je de komende jaren op kauwen. En los daarvan, om deze Aarde beweging echt te gaan voelen, dat vraagt veel toegewijd oefenen. Net als een eenvoudig lijkend stuk van Chopin.

Wil jij ook jouw toon vinden en laten doorklinken in de Meridiaan chi kung?

https://www.move2tao.nl/meridiaan-chi-kung/

Koen

 

 

 

 

 

 

 

Move2Tao Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Ik respecteer je privacy.