Om geloofwaardig te blijven in mijn lessen Meridiaan chi kung, houd ik me vaak in.

Dat zit zo. Elk van de 18 bewegingen is gelaagd. Er valt heel veel in te ontdekken en te voelen. Als ik in het dieper voelen van een beweging ben geweest roep ik enthousiast: “Een heerlijke beweging!”

“Dat zeg je na elke beweging!” krijg ik dan steevast terug. Overvloed schaadt kennelijk. Misschien moet ik mijn spontaniteit doseren, omdat het anders niet meer geloofwaardig is. Zeker als je bij het aanleren van de bewegingen nog in het stadium zit van zuchten, zwoegen en zweten. Dat heerlijke gevoel lijkt dan ver weg.

Maar toch. Ieder beleeft de bewegingen op zijn of haar manier. En in elke les is de vreugde van het samen-de-vorm-doen terug te voelen. Daarnaast zijn er de, soms grote, individuele verschillen in belevenis.

“Na de vuurbeweging vorige week voelde ik op de fiets naar huis voor het eerst de verbinding van mijn hart met mijn buik,” zei een vrouw.
Een ander: “Bij de integratiebeweging van het Hout, voelt het alsof er een vaatdoek in mijn borst wordt uitgewrongen. Orgastisch!”
Een derde, bescheiden: ”Ik vind die Long stretch zo zalig!”

Een deelnemer die de diepere connectie in haar lichaam voelde merkte eens op dat de bewegingen zo ingenieus in elkaar steken. Ze was erdoor geraakt. Ze vergeleek het met Vincent van Gogh. Ook een genie die lange tijd moest wachten vooraleer de massa zijn werk ontdekte.

Meridiaan chi kung is niet voor de massa. Meridiaan chi kung is voor de fijnproever. Voor de toegewijde beoefenaar die open staat voor transformatie op diep niveau. Bij mij heeft het, onder veel meer, een enorme shift gegeven in het mentale veld.

Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Dit leek lange tijd mijn leidmotief in het leven. Een calvinistisch sausje dat ik over alles heen goot. Mijn best doen. Tot in het extreme. Hierin is gelukkig veel verzachting gekomen. Dat zie je terug in hoe ik de bewegingen maak. Of liever: in hoe de bewegingen mij maken.

De oosterse visie ziet het meridiaan netwerk als rivieren in een landschap. Op de extremiteiten, dus op handen en onderarmen en op voeten en onderbenen, stroomt de rivier het dichtst aan de oppervlakte. Daar is de energie het makkelijkst te voelen.

Dit zijn dus ook de plekken waar de acupuncturist het vaakst prikt. Hier bevinden zich de wu xing punten (ook wel 5-elementen punten) waarmee je de energiestroom het best kan beïnvloeden. 

Om je een idee te geven van de gelaagdheid van meridiaan chi kung: elk van die wu xing punten correspondeert dus met de energie van een van de 5 elementen.    

Ik weet niet of ik het me verbeeld, en dat mijn kennis mijn gewaarwording kleurt. Maar als ik in de versterkende beweging Vuur als afronding de dunne darm meridiaan op mijn hand afstrijk langs de dunne darm meridiaan in mijn hals, dan doe ik dat met het Vuurpunt aan de basis van de pols. Vuur op vuur op vuur! Een zalig gevoel. (Sorry, ik zou me inhouden).

Of als je in de integratiebeweging Aarde je voet grijpt, dan is dat ook precies op een Vuurpunt. Hoe voelt dat voor je?

Schrik niet! Je hebt echt niet al deze kennis nodig om volop te genieten van deze bewegingen. Ik beschrijf het hier vooral om je te laten zien hoe ingenieus het in elkaar zit. Maniakaal goed, zou ik haast zeggen. Twee meridiaansystemen, het Chinese en het Japanse, in één enkele set van 18 bewegingen.

Hoe zit dat eigenlijk met die uitgewrongen vaatdoek en dat orgastisch gevoel? Klinkt niet echt opwindend, zo’n keukenvod. Je maakt in de integratiebeweging Hout een torsiebeweging, ook voelbaar in je borstgebied. Daar stroomt een interne tak van de Levermediaan. De hoofdrivier van de Lever stroomt rondom in de genitale zone. Voilà, zo is er connectie.

Zelf ervaren wat Meridiaan chi kung met je doet?

https://www.move2tao.nl/meridiaan-chi-kung/

Koen

Move2Tao Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Ik respecteer je privacy.